Binge watching betekenis & definitie

Binge watching is het achter elkaar kijken van televisie series. Binge watching of Bing viewing is populair geworden sinds de opkomst van online media diensten zoals Netflix waarmee de kijker tv-series on-demand kan kijken.

Het woord Binge watching bestaat al sinds de jaren 90, maar heeft sinds de opkomst van Netflix zijn huidige populariteit gekregen. In november 2015 koos Collins Engels woordenboek het als woord van het jaar.

In een onderzoek uitgevoerd door Netflix in februari 2014, definiëren 73% van de mensen Binge-watching als je tussen 2-6 afleveringen van dezelfde tv-serie in een dag(deel) kijkt. Dit kan via Netflix, maar Binge watching kan ook wanneer je een seizoen download of een DVD box aanschaft. Uit Nederlands onderzoek (2014) van DVJ Insights blijkt dat bijna vier op de tien Nederlanders meerdere afleveringen van een tv-serie achter elkaar kijken en daar gemiddeld drie uur voor uittrekken. Acteur Kevin Spacey heeft in 2013 ervoor gepleit om alle afleveringen van zijn serie House of Cards direct online te plaatsen.

Het aantal ‘bingwatchers’ neemt toe in Nederland. In 2015 keek 50% van de Nederlanders één of meer afleveringen van een serie achter elkaar, inmiddels is dat 61 procent, grotendeels dankzij diensten als Netflix, waar al 2,3 miljoen huishoudens op inloggen.

Er zijn ook kritische geluiden tegen Binge watching. Uit onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Texas, is Binge watching gecorreleerd aan depressie, eenzaamheid en obesitas. Of Binge watching meer dan een onschuldige verslaving is, zal de toekomst uitwijzen.