Big data betekenis & definitie

Big data is een verzameling gegevens uit traditionele en digitale bronnen binnen en buiten uw bedrijf die een bron vormt voor voortdurende ontdekking en analyse.

Big data is een term die de grote hoeveelheid gegevens beschrijft - zowel gestructureerd als ongestructureerd - die een bedrijf dagelijks te verwerken krijgt. Het is echter niet de hoeveelheid gegevens die belangrijk is, maar wat organisaties doen met de gegevens die ertoe doen. Big data kunnen worden geanalyseerd op inzichten (insights) die leiden tot betere beslissingen en strategische zakelijke bewegingen.

Big data bestaat uit zowel ongestructureerde en multigestructureerde gegevens:
- Ongestructureerde gegevens zijn afkomstig van informatie die niet is georganiseerd of eenvoudig kan worden geïnterpreteerd door traditionele databases of gegevensmodellen. Metadata, tweets van Twitter en andere posts op sociale media zijn goede voorbeelden van ongestructureerde gegevens.

- Multigestructureerde gegevens verwijzen naar een verscheidenheid aan type en gegevensindelingen en kunnen worden afgeleid van interacties tussen mensen en machines, zoals webtoepassingen of sociale netwerken. Een goed voorbeeld zijn webloggegevens, die een combinatie van tekst en visuele afbeeldingen bevatten, samen met gestructureerde gegevens zoals formulier- of transactie-informatie.