Belvédère Nijmegen betekenis & definitie

De Belvédère (rijksmonument nr. 31140) was een gewone waltoren (naam Hoender-toren) die werd gebouwd in 1511 bij de aanleg van de nieuwe stadsmuur aan de oostzijde van het Valkhof in het Kelfkensbos.

De verdedigingstoren Belvédère zou zijn huidige naam te danken hebben aan de hertog van Parma, die de stad in 1585 bezocht, en uitkijkend over de omgeving uitriep ‘bel vedere’, wat een mooi uitzicht. Sinister detail is dat ter dood veroordeelden in die periode vanaf het dak naar beneden werden gegooid.

Met de Vrede van Münster in 1648, die een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog, verloor de toren zijn verdedigingsfunctie. De stadsbestuurders zagen in de wachttoren, die een prachtig uitzicht bood, een mooie locatie voor een eigen sociëteit. Met dit doel voor ogen werd de Belvédère in de jaren 1646-1649 door steenhouwer Simon Bosboom en stadsmetselaar Peter van Blockhout ingrijpend verbouwd tot een ‘speelhuis’.

De Belvédère heeft enkele grote kelders onder het gebouw, die nog tot 1818 in gebruik waren als kruitmagazijn.Er liepen verscheidene gangenstelsels naar het naast gelegen valkhof en de binnenstad van Nijmegen. De meeste zijn dichtgestort of te gevaarlijk om te betreden. De Belvédère is een iconisch monument als je Nijmegen over de Waalbrug binnenrijdt.

Het Belvédère heeft sinds de tweede wereldoorlog een horeca bestemming. Op de bovenste verdieping is de eetzaal gevestigd, de verdieping daaronder dient als bar. De begane grond en twee ‘kelder’ verdiepingen zijn warme en koude keuken. Truus van de Sande bestierde als laatste uitbater een openbaar restaurant. De huidige eigenaar van Wijnfort Lent (eigendom Raf ter Windt), Jordy Baumann, heeft het in 2013 voor enkele tonnen gekocht en gebruikt het voor evenementen, (trouw)feesten, vergaderingen en private dinners onder de naam Landmark Belvédère.