Artifort betekenis & definitie

Artifort is een Nederlands bedrijf dat designmeubels maakt en verkoopt. Artifort is de merknaam van Wagemans Maastricht BV.

Het fundament van Artifort is in 1890 gelegd door Jules Wagemans (stoffeerder) in Maastricht. Zijn zoon, Henricus Wagemans, bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek met landelijke bekendheid. In 1928 werd, ingegeven door de crisis, de nieuwe merknaam geïntroduceerd: Artifort, afgeleid van het Latijnse woord 'ars', dat kunst of wetenschap betekend, en 'fortis' dat sterk of krachtig betekend. De nadruk van het meubilair lag op functionaliteit, comfort en kwaliteit, gecombineerd met een esthetisch design en een innovatief gebruik van materialen.

Artiforts doorbraak kwam in de jaren dertig, toen het bedrijf de Epeda binnenvering introduceerden in haar meubelen. De Epeda binnenvering combineerde een hoog comfort niveau met duurzaamheid. Met de komst in 1958 van de ontwerper Kho Liang Ie transformeerde het merk en behaalde het grote successen in de jaren zestig en zeventig. In 1959 trok Kho Liang Ie de Franse vormgever Pierre Paulin aan die het gezicht van Artifort werd. Paulin's ontwerpen zijn innovatief en fris en tot vandaag de dag gezichtsbepalend voor de Artifort collectie. In 1967 ontmoette Paulin Jack Lenor Larsen en samen vormden ze een gouden duo.

Onder de bezielende, creatieve leiding van Harry Wagemans, bleef het bedrijf jonge en gevestigde design talent aan te trekken. Nel Verschuuren, Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker en Jeremy Harvey kwamen werken voor Artifort. Dit beleid werd in de jaren negentig voortgezet toen Artifort samenwerkte met de ontwerpers Jasper Morrison, Wolfgang Mezger, Ren├ę Holten en Jan Pesman. In 1998 ging het bedrijf over naar de Lande Group.