Anvia betekenis & definitie

Anvia (1933) staat voor 'Algemene Nederlandse Verlichtings Industrie Almelo’. De oorsprong van de lampenfabriek lag echter niet in Almelo, maar in het Duitse Berlijn, waar het bedrijf bestond onder de naam Lessmann Moset Nachfolger.

In de jaren 50 en 60 starte Anvia een samenwerking met de ontwerper Jan Hoogervorst. Deze samenwerking was de doorbraak voor het bedrijf in Nederland en leverde zelfs internationale allure op. De lampen van Anvia werden onder andere bij de Bijenkorf verkocht.

Enkele iconische lampen zijn De Sprinkhaan (J.J.M. Hoogervorst). Het bijzondere van deze lamp is de de voet, deze kan naar boven en beneden bewogen worden om de hoek van de lamp aan te passen. Dit tijdloze model is gemaakt van een combinatie aluminium, messing en staal. Ook iconisch is de tafellamp, type 6019 van J.J.M. Hoogervorst. De lamp is in verschillende standen te zetten. Deze tafellamp in moderne mid-century stijl, is een combinatie van aluminium, messing & staal toegepast.

Jan Hoogervorst was niet verbonden aan de Anvia fabriek. Hij had een eigen ontwerpbureau en een van de vaste opdrachtgevers was Anvia voor wie hij elk jaar de collectie ontwierp. Jan Hoogervorst is een van de grootste midcentury ontwerpers van Nederland. Een calvinistisch ambachtsman met een goed gevoel voor verhoudingen, maar ook sterk functioneel. Design in de puurste vorm.

Anvia had meerdere projecten, onder andere de verlichting van de Holland Amerika Lijn schepen, maar ook de verlichting van enkele ziekenhuizen en kantoren is van de hand van Anvia en Hoogervorst.