Alan Turing betekenis & definitie

Alan Turing (1912-1954) was een Britse wiskundige, logicus en computerpionier en wordt beschouwd als de vader van de computerwetenschap.

Alan Turing (1912-1954) was een Britse wiskundige, logicus en computerpionier en wordt beschouwd als de vader van de computerwetenschap. Turing was gefascineerd door menselijke intelligentie én de mogelijkheid dit te na te bootsen met machines. Hij werd vooral bekend om zijn imitatiespel, dat later bekend werd als de Turing test: een test om uit te zoeken of machines menselijke intelligentie kunnen vertonen.

De Turing test gaat als volgt: Een proefpersoon praat via een chatprogramma met twee deelnemers. Eén deelnemer is een mens, de ander een computer. Volgens Alan Turing is er sprake van intelligentie als je op basis van het chatgesprek niet kunt vaststellen of je met een computer of een mens communiceerde. Met andere woorden: als een computer of een machine intelligent gedrag imiteert, is er sprake van intelligentie.

De test die Alan Turing in 1950 ontwierp, riep een vraag op die vandaag de dag nog steeds tot discussies leidt: is intelligent gedrag hetzelfde als intelligent zijn?