Pascalle de Win

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 09-01-2016

Het Horn-effect

betekenis & definitie

Het horn-effect is een fenomeen waarbij iemand een negatief oordeel vormt over een ander persoon, gebaseerd op één negatief aspect van deze persoon. De term ‘horn effect’ is afkomstig van het Engelse woord ‘horn’, dit betekent duivelshoorn.

Het horn-effect zorgt er voor dat je een negatief oordeel hebt over een iemand, je vindt deze persoon niet ‘leuk’ en hij of zij wordt het liefst ontweken. Als iemand eenmaal in de 'horn-categorie' is geplaatst, is het waarschijnlijk dat alle negatieve zaken rondom deze persoon steeds weer bevestigen waarom je die persoon niet leuk vindt en dat alle positieve zaken rondom hem of haar snel vergeten worden.

Het tegenovergestelde van het ‘horn-effect’ is het ‘halo-effect’. Hierbij vormt iemand een positief oordeel over een persoon, gebaseerd op één positief aspect van deze persoon. De term 'halo-effect' is afkomstig van het Engelse woord 'halo', dit betekent aureool.

Een voorbeeld om het duidelijker te maken ; Als iemand uit de ‘horn-categorie’ langs je door loopt en boos kijkt zul je denken; typisch, zo is deze persoon altijd. Als iemand uit de ‘halo-categorie’ langs je door loopt en boos kijkt zul je denken; wat is er met hem of haar aan de hand?