Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Jasmijn

betekenis & definitie

Jasmijn is een overkoepelende naam voor ongeveer 200 soorten planten en bloemen. Jasmijn bloemen hebben een zeer kenmerkende geur en worden daarom voor verschillende doeleinden in het dagelijkse leven gebruikt, waaronder in de parfumerie.

Jasmijn heeft een zeer bloemig en fruitige geur. De geur is niet fris, maar heeft juist een bedwelmend effect. Jasmijn bloemen vindt men in verschillende delen van de wereld. ‘De bloem der bloemen’ kan dan ook in verschillende vormen worden gevonden, maar meestal zijn jasmijnbloemetjes wit en stervormig. In het oude Perzië en verschillende delen van Azië was jasmijn al een zeer bekende bloem. In de 17e eeuw werden er ook in Europa, met name in Frankrijk en Spanje, jasmijnbloemen gecultiveerd. De jasmijnbloem wordt sinds oudsher gebruikt voor de parfumerie. Er zijn duizenden geurtjes en parfums waarin jasmijn een van de belangrijkste ingrediënten is.

Om de geur van jasmijnbloemen vast te leggen, moeten de zeer gevoelige bloemblaadjes een voor een met de hand worden geplukt. Omdat de blaadjes van jasmijnbloemen zo gevoelig zijn, verliezen ze ook snel hun natuurlijke geur. Na het plukken moeten jasmijnbloemen dan ook zo snel mogelijk worden verwerkt, anders is de geur grotendeels verdwenen. Voor het vervaardigen van één kilo jasmijnolie zijn er miljoenen jasmijnbloemen nodig. Al deze bloemetjes, die met de hand zijn geplukt, komen gezamenlijk in een grote ketel waarmee met behulp van solvent extractie de jasmijnolie wordt verkregen.