Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Absolue

betekenis & definitie

Een absolue is een geurende stof die wordt verkregen door de extractie van natuurlijk materiaal. In veel parfums worden absolues gebruikt om zodoende een bepaalde geur toe te voegen aan het parfum.

Absolues worden gemaakt met behulp van extractie van natuurlijke stoffen. In de praktijk zijn er twee gangbare wijze om het proces van extractie uit te voeren, namelijk door middel van enfleurage en door middel van een oplosmiddel. Bij enfleurage worden plantendelen in het vet gelegd, waardoor de geur wordt opgenomen. Het vet wordt vervolgens opgelost in alcohol. Hierna verdampt men de alcohol, waardoor een absolue overblijft.

Deze methode is in de loop der jaren echter minder in gebruik geraakt. Absolues worden met name gemaakt door geurende plantendelen in een oplosmiddel te extraheren. Het extract dat na de verdamping van het oplosmiddel over blijft, wordt vervolgens opgelost in alcohol. Daarna wordt de alcohol verdampt en blijft een absolue over. Het verschil met enfleurage is dat het water dat in de plantendelen zit niet wordt meegenomen in het proces. Absolues die zijn verkregen door middel van extractie, zijn dan ook watervrij.

Binnen de parfumerie worden geuren van planten of bloemen gebruikt, waardoor er automatisch veel absolues worden gebruikt. Zeer populaire absolues zijn bijvoorbeeld, eikenmos, jasmijn, tonkabonen en tuberoos.