Stijlgids

Stijlregels voor het schrijven op Ensie.

Stijlgids

Ensie heeft slechts twee regels om het format te bewaken en om alle gebruikers een herkenbaar en makkelijk leesbaar format te bieden.

1) RECLAMEVRIJ; Je maakt geen reclame in je teksten om producten, personen of bedrijven te promoten. Dat betekent dat je ook geen e-mailadressen en dergelijke in je teksten opneemt.

2) OBJECTIEF; Je neemt alleen feiten in je teksten op en geen persoonlijke mening. Jouw perspectief wordt toch wel duidelijk aan de hand van de informatie bij je profielfoto.

Starten met schrijven:

De kern van Ensie is het kort en bondig omschrijven van een onderwerp. Je omschrijft wat iets is (de definitie) en wat het betekent in het dagelijkse leven (de betekenis).

Wat is het (definitie):
Een definitie is een beschrijving of omschrijving van een onderwerp. Dit is een niet aan tijd gebonden, algemene beschrijving. We nemen stoplicht als voorbeeld:

“Een stoplicht is een kast die meestal drie gekleurde glazen bevat: rood, oranje, groen, waarvan de lamp achter het rode glas brandt.

Wat doet het (betekenis):
Een betekenis geeft aan hoe het onderwerp "betekenis krijgt" binnen de samenleving. De betekenis is wat we ermee kunnen doen of de manier waarop het wordt gebruikt. In het geval van het stoplicht:

“Als het rode licht brandt, dan moeten weggebruikers stoppen….”

Schrijftips:

 • Je schrijft objectief door hoofdzakelijk in de 3e persoon te schrijven (hij, zij, het, men) en geen gebruik te maken van woorden als ik en mij (1e persoon) en je en jij (2e persoon).
 • Plaats het onderwerp zo ver mogelijk vooraan in de eerste zin. Duidelijker voor de lezer, beter voor Google!
 • Verwijs in de definitie niet naar het onderwerp. Dus niet: "Een stoplicht is een licht waarvoor je stopt".
 • Beschrijf de hoofdzaak en daarna pas de details
 • Vertel vooral wat het onderwerp WEL is, in plaats van wat het NIET is.

Het leuke aan Ensie is dat je over alles kunt schrijven! We hebben enkele voorbeelden voor je geselecteerd voor nog meer inspiratie:

 • Algemeen woord
  Ieder woord kan worden gedefinieerd. Werkwoorden zoals werken en lopen, bijvoeglijke naamwoorden zoals reusachtig of klein of zelfstandige naamwoorden zoals huis of computer: ze verdienen allemaal een eigen tekst. In de tekst over ‘integriteit’ worden niet alleen synoniemen gegeven, er staan zelfs voorbeeldzinnen in om een indruk te krijgen van het gebruik van het woord!
 • Medische term
  Dr. Martijn Arns heeft over neurofeedback geschreven en beschrijft in zijn tekst helder wat de methode inhoudt en wanneer die wordt toegepast.
 • Economische term
  Victor Bonke heeft het begrip koude acquisitie bondig gedefinieerd (wat is het) en legt daarna uit dat het begrip vandaag de dag een negatieve associatie heeft, maar toch veel wordt gebruikt (wat doet het).
 • Vakterm
  Binnen de meeste beleidssectoren komen diverse sectorspecifiekebegrippen en vaktermen aanbod. Paul Lammerts schreef over de term arbeidsgehandicapt.
 • Persoon (biografie)
  In een artikel over Aretha Franklin beschrijft Nick Felix kort wie deze zangeres is en wat zij betekent in de maatschappij. In deze mini-biografie wordt ingegaan op belangrijke gebeurtenissen in het leven van de zangeres.
 • Plaatsnaam
  Nijmegenaar Floor van Sambeek schreef een tekst over Nijmegen. Op een duidelijke manier geeft ze aan waar de stad ligt, hoeveel mensen er wonen en wat de stad onderscheidt op het gebied van natuur en cultuur. Zie:
 • Muziekgenre
  In haar tekst over rhythm-and-blues beschrijft Maj de Bruijn kort wat de muziekstijl inhoudt, om vervolgens in te gaan op de geschiedenis ervan en enkele bekende artiesten te noemen.
 • Spreekwoord
  Leg bij een spreekwoord uit wat de betekenis ervan is en maak daarna aan de hand van enkele voorbeelden duidelijk wanneer iemand het spreekwoord zou kunnen gebruiken.
 • Voornaam / Achternaam
  Geef bij namen aan wat ze betekenen en in welk land of welke regio hun oorsprong ligt. Het is interessant om enkele voorbeelden te noemen of mensen die de naam dragen. In de tekst over Jan wordt bijvoorbeeld ook ingegaan op Jan Modaal.
 • Film / boek
  Teksten over films en boeken leid je kort in door de maker, uitgever en het genre te noemen, aangevuld met een korte beschrijving van het verhaal. Wat maakt het boek of de film verder speciaal? Zijn er prijzen mee gewonnen?

Meer weten?

Wil je meer weten over Ensie, of eens met ons van gedachten wisselen? Op ons kantoor staat de koffie klaar. Tevens is het mogelijk om in ons archief door de oorspronkelijk Encyclopedie├źn te bladeren en de kennis van weleer op te snuiven.

Neem contact op