Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Zwitsers systeem

betekenis & definitie

Speelsysteem voor (schaak- of dam-) toernooien waarin spelers van uiteenlopende speelsterkte tegen elkaar uitkomen. De laatste jaren is het aantal ‘open’ toernooien aanzienlijk toegenomen.

De aantrekkelijkheid ervan is dat men tegen andere, vaak sterke tegenstanders kan spelen. De toernooiorganisatie staat echter voor het probleem om uit een vaak groot aantal deelnemers in een beperkt aantal ronden de sterkste te selecteren. Weliswaar hebben de meeste sterke spelers tegenwoordig een rating, maar die is niet altijd betrouwbaar of gelijkwaardig. Ook nemen soms sterke spelers deel die (nog) geen rating bezitten.Er is in Zwitserland een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt uit een grote groep van spelers een rangorde op te stellen. Na elke ronde maakt men een ranglijst op grond van de tot dan toe gescoorde punten. De spelers met de hoogste score spelen in de volgende ronde tegen elkaar.

Bij gelijke stand vergelijkt men de zgn. weerstandspunten: iemand die tegen sterkere (d.w.z. hoger scorende) tegenstanders heeft gespeeld, bezit meer weerstandspunten en scoort daardoor hoger. In praktijk blijkt dat al na vrij weinig ronden - meestal speelt men in open toernooien zeven of negen ronden — een redelijk goede ranglijst is ontstaan, al is deze natuurlijk nooit optimaal. Een ander bezwaar is dat de paring - wie speelt tegen wie? - ondoorzichtig is, wat de voorbereiding op een tegenstander onmogelijk maakt. De paring vormt dan ook geregeld een bron van twist tussen spelers en toernooileiding.