Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Politisering

betekenis & definitie

v., het proces van toenemende pe­netratie van het politieke leven in andere maat­schappelijke deelgebieden.

(e) SPORT. Er zijn nog tot ver na de Tweede We­reldoorlog idealisten geweest die in weerwil van de bewijzen bleven volhouden dat politiek en sport volledig gescheiden waren. Toch is zeker in de jaren tachtig de onhoudbaarheid van dit stand­punt overduidelijk aangetoond. Vele, zo niet alle, landen (b.v. DDR en Zuid-Afrika) gebruiken sportmanifestaties voor propagandadoeleinden en politieke acties. De Olympische Spelen m.n. zijn vrijwel steeds doelwit geweest van politieke ac­ties.

Als grootste sportevenement ter wereld, dat via televisie door ca. 300 mln. mensen wordt ge­volgd, vormen zij een ideale demonstratieplaats voor zowel staatshoofden als maatschappelijke en sociale ontevredenen. In 1936 maakte Hitler van de Spelen in Berlijn een nazistische demonstratie. In 1948 werden Duitsland en Japan uitgesloten en trok de USSR haar ploeg terug in het kader van begin van de Koude Oorlog met het westen. In 1956 trok Nederland zich terug van de Spelen in Melbourne in verband met de Russische inval in Hongarije. De Spelen in 1968 in Mexico werden overschaduwd door studentendemonstraties (met doden) en de ‘black power’-groet van donkere Amerikaanse medaillewinnaars. In München doodden Arabische terroristen een aantal Israë­liërs en in 1976 trokken de meeste Afrikaanse lan­den zich terug uit Montreal als protest tegen de sportcontacten van westerse landen met Zuid-Afrika.

De boycot van de Amerikanen - en in hun kiel­zog wat bondgenoten - van de Spelen in 1980 in Moskou naar aanleiding van de Russische inval in Afghanistan, zou het einde betekenen van de Olympische beweging, zo voorspelden pessimis­ten. Maar ook de daaropvolgende boycot van de Olympische Spelen in Los Angeles door de Oost- europese landen, raakte de ‘beweging’ niet echt. De Spelen gaan door; het ioc voelt zich zo zeker van zijn zaak, dat zij zelfs niet van plan is de boycottende landen te straffen, of de, politiek gezien weinig gelukkige, keuze van Seoel voor de Zo­merspelen van 1988 ongedaan te maken. Soms kan de politisering ook positieve effecten hebben, zo gebruiken Noord- en Zuid-Korea een mogelijk gezamenlijke afvaardiging naar de Olym­pische Spelen als springplank voor politieke onderhandelingen.