Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Parti socialiste (ps)

betekenis & definitie

Belg. socialistische partij, de Waalse tegenhanger van de SP.

Begin 1981 kondigde voorzitter André Cools zijn vertrek aan. Hij werd opgevolgd door Guy Spitaels, die onmiddellijk begon met de mobilisering van Wallonië rond de thema’s socialisme, vakbeweging en regionalisme. Dat leidde tot een bescheiden succes bij de verkiezingen van 8.11.1981. Inmiddels was de verhouding met de SP echter sterk verslechterd, m.n. als gevolg van de staalkwestie. De eensgezindheid waarmee beide socialistische partijen in de regering-Eyskens waren gestapt, was dan ook van korte duur. Daarnaast leidde de pro-Waalse opstelling van dePS tot heftige discussies in het kabinet.

Datzelfde gold voor het PS-voorstel om de infrastructurele werken te regionaliseren, als reactie op het CVP-voorstel tot regionalisering van de nationale sectoren. Toen de PS-ministers dan ook in sept. 1981 weigerden verder te werken zolang de staalkwestie niet was afgehandeld, was de breuk onvermijdelijk.

Na de verkiezingen zette Spitaels zijn strategie van progressieve frontvorming voort. Voor de coöptatie van de nationale senatoren werd een gemeenschappelijke PS-FDF/RW-Ecolo-lijst ingediend. Dank zij de steun van communisten en RW

werd Cools voorzitter van de Waalse gewestraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van okt. 1982 werden veel ps-lijsten opengesteld voor communisten, christendemocraten, RW- en Rpw-leden en onafhankelijken. Vergeleken met de verkiezingen van 1976 was er een licht verlies, maar vergeleken met 1981 een forse vooruitgang.

Tijdens het PS-congres van juni 1983 kwam nogal wat interne verdeeldheid aan het licht, m.n. inzake de staalkwestie en tussen de Luikse en overige PS-leden. De eensgezindheid werd er niet groter op toen bij de Europese verkiezingen van juni 1984 de omstreden burgemeester van Voeren, José Happart, als onafhankelijke op de PS-lijst werd geplaatst en bijna een kwart mln. voorkeursstemmen wist te trekken (alleen SP-leider Karel van Miert haalde er meer). Lijsttrekker Glinne weigerde met Happart samen te werken; daarop verklaarde Happart lid te zullen worden van de PS.