Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Kalkar

betekenis & definitie

Westduitse stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Kalkar ontwikkelen de BRD, Nederland en België gezamenlijk een prototype kweekreactor met een elektrisch vermogen van 300 MW, de SNR-300.

De bouw begon in 1973 en had in 5—6 jaar voltooid moeten zijn. Dit is niet gebeurd en volgens de elektriciteitsmaatschappijen werd dit veroorzaakt door de strenge veiligheidseisen die steeds opnieuw aangepast moesten worden aan de nieuwste theorieën. Dit vereiste uitvoerige studies, met het gevolg dat bouwvergunningen vertraagd afgegeven werden. De kosten van het Kalkarproject zijn veel hoger uitgevallen dan aanvankelijk geraamd was. De oorspronkelijke begroting was ca. f 500 mln., maar nu wordt meer dan het tienvoudige hiervan waarschijnlijk geacht. Halverwege de jaren zeventig leidde dit o.a. tot een verplichte heffing van 3 % op het elektriciteitstarief, de zgn.

Kalkarheffing. Deze heffing werd door veel mensen geboycot.Na enkele jaren verdween de heffing. De Ned. regering heeft grenzen aan haar bijdrage gesteld en ook in het Westduitse parlement gaan stemmen op die vinden dat het project te duur wordt. Daarbij komt de vrees dat dit ontwerp verouderd zal zijn, vergeleken met de Franse snelle kweekreactor, de Super Phénix, die sinds 1977 in aanbouw is bij Creys Malville aan de Rhöne en die een elektrisch vermogen van 1200 MW moet krijgen.