Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Estland

betekenis & definitie

Socialistische sovjetrepubliek in de USSR, noordelijkste van de drie Baltische sovjetrepublieken, aan de Finse Golf en de Golf van Riga.

LITTERATUUR. Reeds in de jaren vijftig werd in de Estische letterkunde de invloed vanuit het buitenland merkbaar. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig zette een vernieuwing in, zowel in het proza als in de poëzie. In het proza kwam het individu centraal te staan, in de poëzie werd o.a. de vrije-versvorm geïntroduceerd. Een van de baanbrekers van de moderne poëzie is J.Kross (*1920); hij werd later vooral als prozaïst bekend dank zij zijn originele historische romans als Keisri huil (1978; De gek van de keizer). De voornaamste dichters van de naoorlogse generaties zijn: P.E.Rummo (*1942), die naast zijn experimentele poëzie ook oude motieven en het ritme van de volkspoëzie gebruikt, M.Traat (*1936), die ook veel proza heeft geschreven, en de dissident J.Kaplinski (*1941) met zijn filosofische gedichten en natuurlyriek.

De belangrijkste vertegenwoordigers van het moderne proza zijn: M.Unt (*1935), die graag met verschillende stijlmiddelen experimenteert, en de novellist A.Valton (*1935). De belangrijkste toneelschrijver van de jaren zeventig is E.Vetemaa (*1936). [S.L.Hahmo]

LITT. E.Mallene, Estonian literature in the early 1970’s (1978); A.Straumanis (red.), Baltic drama. A handbook and bibliography (1981).