Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Chlamydia-trachomatis-infectie

betekenis & definitie

Infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Chlamydia. De meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening is niet gonorroe, syfilis of herpes genitalis, maar de Chlamydia-trachomatis-infectie. Chlamydiae zijn obligaat intracellulair delende bacteriën met twee verschijningsvormen. De extracellulaire vorm is metabool inactief, maar wel infectieus.

Wanneer deze de gastheercel binnendringt, ontstaat de metabool-actieve, maar niet-infectieuze vorm. De infectie veroorzaakt door C. trachomatis geeft dezelfde symptomen als gonorroe. Bij de man uit deze zich meestal in een ontsteking van de urinebuis en bij de vrouw in een ontsteking van de baarmoedermond. De afscheiding die vooral ’s ochtends optreedt, is over het algemeen wat wateriger en slijmeriger dan bij gonorroe. Vaak zijn de verschijnselen echter minimaal of ontbreken zij geheel.Dat geldt echter niet voor de complicaties die het gevolg van de infectie kunnen zijn. Deze komen geheel overeen met die van gonorroe. De belangrijkste is een opstijgende infectie bij de vrouw, met als gevolg een ontsteking van de eileiders, die als zij onbehandeld blijft tot onvruchtbaarheid kan leiden. Een Chlamydia-infectie moet dan ook altijd serieus genomen worden. De aandoening is goed te behandelen met tetracycline. Het is belangrijk dat de partner dan ook wordt behandeld.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!