Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Cela, camilo josé

betekenis & definitie

Spaans schrijver, *11.5.1916 Iria Flavia (Galicië). Cela vestigde zich in de jaren vijftig op Majorca, vanwaaruit hij verscheidene activiteiten ontplooide.

Hij richtte het litteraire tijdschrift Papeles de Son Armandans op, dat zeer bekend werd. Tevens begon hij een politieke loopbaan en werd hij senator. Aanvankelijk was Cela bekend als dichter. Hij vestigde echter in de jaren veertig zijn faam als romancier. Verder schreef hij korte werkjes, die hij apunles (karakterschetsen) noemde, alsmede vier novellen en reisbeschrijvingen die uitmunten door hun documentaireachtige beschouwingen en humor. In de jaren zestig publiceerde Cela veel, maar de kwaliteit ervan liet te wensen over.

In de jaren zeventig wijdde hij zich aan o.a. fotoboeken. Cela’s creativiteit kwam het beste tot haar recht in de portrettering van karakters; zij was een belangrijke inspiratie voor vele Spaanse schrijvers. Werken: Viaje al Pirineo de Lérida (1965), Izas, rabizasy (1965), Oficio de tinieblas (1973), A vuellas con Espana (1973), Diccionario secreto (1976), Rol de cornudos (1976).


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!