Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Slaapzucht

betekenis & definitie

Slaapzucht - is een onbedwingbare neiging tot slapen. De oorzaak kan liggen in oververmoeienis of in een ziekelijken toestand. In het eerste geval zal een goede rust voldoende zijn. In het tweede geval worden nog verschillende toestanden onderscheiden.

Bij een zeer diepen s., waaruit geen wekken mogelijk is, spreekt men van coma. In lichteren slaaptoestand, bij de lethargie, kan de lijder wel gewekt worden, doch hij heeft dan geen begrip van zijn omgeving, noch van datgene, wat tot hem gezegd wordt. De z.g.n. idiopathische s. komt voor in de zeldzame gevallen, waarbij een lijder zeer lang, soms weken of maanden, in een toestand van halfslaap of sluimeren doorbrengt en slechts nu en dan wat meer wakker wordt om voedsel tot zich te nemen, zonder dat men eenige ziekelijke oorzaak voor het verschijnsel vinden kan. De behandeling zal zich natuurlijk geheel moeten richten naar de oorzaak, die het verschijnsel te voorschijn riep, althans indien het mogelijk is deze op te sporen. Zie ook SLAAPZIEKTE.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!