Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Omgeschreven

betekenis & definitie

Omgeschreven, - 1) veelhoek van een cirkel of andere kromme lijn: veelhoek, waarvan de zijden raken aan den cirkel of andere kromme lijn (bijv. omgeschreven driehoek van een cirkel), 2) cirkel (of kromme lijn) van een veelhoek : cirkel (of kr. l.), die gaat door de hoekpunten van den veelhoek (bijv. omgeschreven cirkel van een driehoek).

3) veelvlak van een bol of ander oppervlak: veelvlak, waarvan de zijvlakken raakvlakken zijn van den bol of het oppervlak (bijv. omgeschreven viervlak van een bol);
4) bol (of oppervlak) van een veelvlak : bol (of opp.), die gaat door de hoekpunten van het veelvlak (bijv. omgeschreven bol van een viervlak).

Een door rechte lijnen of platte vlakken gevormde figuur A heet omgeschreven om een andere dergelijke figuur B, wanneer de hoekpunten van B liggen op de zijden of zijvlakken van de figuur A. Bijv. een driehoek A is omgeschreven om een driehoek B, als de hoekpunten van B liggen op de zijden van A.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!