Norgesalpeter, - kalksalpeter of kalknitraat. Het is Birkeland en Eyde het eerst gelukt met succes fabriekmatig de luchtstikstof aan zuurstof te verbinden. Het is kunstmatig hetzelfde proces als in de natuur bij onweder plaats vindt, n.l. bij electrische ontladingen wordt een deel der luchtstikstof door de hooge temperatuur tot stikstofoxyd verbrand. De eerste fabriek is in 1906 te Notodden in de Noorweegsche provincie Telemarken in werking gesteld.
Een waterval geeft een goedkoope krachtbron. In groote ovens wordt de tusschen twee electroden gevormde lichtboog door krachtige electromagne ten uitgespreid tot een vlam met een groot oppervlak van ± 2 M. middellijn. Gelijktijdig wordt met zuurstof verrijkte lucht door den oven geblazen. Door de hooge temperatuur verbrandt een deel der stikstof tot stikstofoxyd (NO). Dit wordt zoo spoedig en laag mogelijk afgekoeld om ontleding te voorkomen.
Aan de lucht verder tot N02 geoxydeerd, vormt het gas met water salpeterzuur en dit met kalk salpeterzure kalk. Aangezien het normale zout zeer hygroscopisch is, is men gedwongen geweest, het minder wateraantrekkende basischezout te maken met een stikstof gehalte van 13 %. Het product wordt in korrelvorm onder den naam van Norgesalpeter in den handel gebracht. Wegens de eigenschap spoedig vocht uit de lucht aan te trekken, moet het in vaten worden verzonden, terwijl een aangebroken vat spoedig moet worden uitgestrooid. Aangezien N. altijd een weinig nitriet bevat, dat schadelijk voor de gezondheid is, zij men bij de uitstrooiing voorzichtig, vooral wanneer men wonden aan de handen of andere lichaamsdeelen heeft. Overigens komt de bemestingswaarde en de aanwending van N. geheel overeen met die van Chilisalpeter.