More (sir thomas) - Eng. staatsman en schrijver, 1478—1535, werd geb. te Londen, was als knaap page van Aartsbisschop Morton, die hem naar Oxford zond, waar hij kennis maakte met Erasmus, Grocyn en Linacre, de humanisten. Hij stud. in de rechten, bracht daarna eenige jaren in het Charterhouse, in afzondering door en wilde priester worden. In 1504 werd hij lid van het Parlement. Na de troonsbestijging van Hendrik VIII kreeg hij door invloed van kardinaal Wolsey verschillende hooge ambten, o. a. werd hij kanselier van het Hertogdom Lancaster en voorzitter van het Lagerhuis.
Ook werd hij belast met gewichtige zendingen naar de hoven van Karel V en Frans I. Na den val van Wolsey in 1529 werd M. tot kanselier benoemd, een ambt, dat hij in 1532 neerlegde, omdat hij de daden van den koning, o. a. diens echtscheiding en het daarop volgend huwelijk met Anna Boleyn, niet kon goedkeuren, Hij werd naar den Tower gezonden, en na een lange gevangenschap werd hij onthoofd. M. was streng Katholiek en zag met leede oogen aan, hoe koning Hendrik VIII zich van Rome losmaakte. Hij was hard tegenover andersdenkenden, duldde geen ketterij, ofschoon hij verbeteringen wenschte in het optreden der geestelijkheid. Zijn karakter was edel. Hij werd zeer geacht vanwege zijn moed en zijn oprechtheid. Omstreeks 1513 schreef M. zijn History of Richard III, een der eerste werken in klassiek Eng. proza. Zijn voornaamste werk is Utopia, in het Latijn geschreven, gedrukt te Leuven in 1516. Hierin beschrijft hij een denkbeeldigen staat met ideale sociale toestanden.
M. had hiermee het doel het contrast te doen uitkomen tusschen zulk een land en Engeland, waar allerlei politieke en maatschappelijke verbeteringen dringend noodig waren. In Utopia stond de beschaving op een zeer hoog peil, iedereen was er nuttig bezig en was tevreden met wat hij had; iedereen was verplicht te werken en daar men er niet veel behoeften had, was een zesurige werkdag voldoende. Luiheid en gierigheid waren er onbekend. Oorlog werd slechts bij hooge uitzondering gevoerd. Misdadigers werden er met slavernij gestraft.
De doodstraf bestond er niet. Iedereen was vrij in zijn godsdienstige overtuiging. Dit laatste echter was iets wat M. zelf niet in toepassing bracht. In 1551 werd Utopia in het Eng. vertaald. Verder deed M. mee aan het theologisch twistgeschrijf zijner dagen.