Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2018

Concentreeren

betekenis & definitie

Concentreeren (voor chemische e. d. doeleinden), ook uitdampen genoemd, is eene bewerking, die ter bereiding van zout en suiker uit zeewater en plantensappen, of ter bereiding van geneesmiddelen e. d. sinds onheuglijke tijden toepassing vindt, en nu nog vooral voor gezegde bedrijven, voorts in de kleurstoffen-, lijm-, zwavelzuurfabrieken enz. wordt toegepast. Het streven naar een goedkoope verdamping van water voerde hier tot tal van verdampapparaten, die berusten op het principe den uit één apparaat ontwijkenden damp te gebruiken ter verwarming van een ander, enz. waarbij elk volgend apparaat sterker geëvacueerd wordt, om het kookpunt der vloeistof lager te krijgen dan de temperatuur van het verwarmend medium. De eenvoudigste manieren van concentreeren vindt men bij de zout-winning: het verdampen door de zonnewarmte, en op z.g. gradeer-werken. Ook het z.g. condenseeren van melk is niet anders dan concentreeren der al of niet gesuikerde melk.