Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-11-2018

Cognac (drank)

betekenis & definitie

Cognac (drank) - Cognac wordt bereid uit de destillaten van wijn, waaraan verschillende stoffen worden toegevoegd voor ’t aroma. Witte wijn levert betere C. dan roode w. De destillatie heeft na ± 14 dagen plaats als de gisting der druiven is afgeloopen. Bij dest. krijgt men eerst de voorloop, die bij 2e destillatie brandewijn levert met 50% alkohol.

In ’t algemeen verzamelt men een destillaat van 67-74% alkohol dat met gedestilleerd water wordt verdund, als men een slappere C. wenscht. Voor destillatie in ’t groot bestaan zeer gecompliceerde destillatie- en rectificatie-apparaten.

C. wordt bewaard in flesschen, en in ’t groot in fusten van eikenhout. Men moet speciaal gedroogd eikenhout van zeer oude eiken gebruiken, anders gaat de C. achteruit, doordat stoffen uit ’t hout worden opgelost. — C., die 30-40 jaar bewaard wordt, moet in dergelijk fust worden opgeslagen.

Aan de fijnere soorten C. wordt thee, suiker, rum en caramel toegevoegd, om ’t aroma te verschaffen, dat anders door ’t lang bewaren wordt verkregen. Om C., die pas gemaakt is, een belegen aanzien en smaak te geven, wordt onder hoogen druk en verwarming zuurstof in de C. gebracht, en plaatst men haar daarna in ’t magnetisch veld van een dynamo.

In den handel bestaan ook C.-soorten, die slechts surrogaten vormen en niet uit wijn zijn gemaakt, maar mengsels zijn van alkohol, water, tincturen, en siropen. De ouderdom van dergelijk materiaal wordt „verhoogd” door toevoeging van een weinig ammoniak en suiker.

Litt.: Baudoin, Les eaux-de-vies et la fabrication du cognac Paris 1893.