Cockerill - (John), 1790—1840, Engelschman in 1800 naar België uitgeweken, alwaar hij in 1817 den grondslag legde van de wereldbekende staal- en machinefabrieken te Seraing. De fabrieken liggen vlak aan de Maas in een voorstad van Luik en beslaan een uitgestrektheid van 107 H.A. waarvan 47 bebouwd zijn. Koning Willem I verleende in den beginne zijne medewerking en verkocht aan C. het kasteel van Seraing met de opdracht om er constructiewerkplaatsen te bouwen. Het bedrijf ging vlug vooruit, zoodat het thans in normale tijden werk verschaft aan 10 a 11.000 arbeiders.
Het kapitaal bedraagt 25 millioen fr. Jaarlijks worden 350.000 ton kolen verbruikt alsmede 600.000 ton erts. Dit laatste komt voor het meerendeel uit het Fransche minettengebied, ook uit de eigen ertsgroeven gelegen in Somorrostro bij Bilbao in Spanje. De hoofdkrachtcentrale bevat 8 dubbelwerkende gasmotoren tezamen 11.000 Pk. De in gelijkstroom omgezette energie drijft 750 electromotoren. Jaarlijks worden in het geheel ca. 25 millioen kilowatturen geproduceerd. De staalfabrieken leveren jaarlijks ca. 250 ton staal. De Bessemerinstallatie omvat 5 15-tons convertors à 1000 ton staal per dag. 3 Siemensmartinovens leveren hoofdzakelijk witstaal voor geschutfabricatie.
Een electrische Girod-oven van 4 ton levert speciale staalsoorten voor gereedschap. De hoogoveninstallatie bestaat uit 4 oude en 2 nieuwe hoogovens. Het walswerk, dat voornamelijk spoorrails levert, heeft een jaarlijksche capaciteit van ca. 110.000 ton. De locomotiefwerkplaatsen behooren tot de belangrijkste van Europa en leveren 2 locomotieven per week van grootmodel. Bijzonder bekend zijn de 4 cylinder zesvoudig gekoppelde draaistel compoundlocomotieven van 80 ton en die met 4 gelijke cylinders en oververhitters der Belgische S.S. De machine-afdeeling levert allerlei stoommachines, turbines, blaaswerken voor hoogovens, pompen, groote gasmotoren, Dieselmachines, kranen, enz. De constructieafdeeling (bruggenbouw en kappen) is zeer belangrijk. Zij beslaat 6 hallen van 80 x 15 M. en heeft vele belangrijke kunstwerken afgeleverd waaronder de tentoonstellinghallen van Brussel, het nieuwe station te Madrid, de spoorbrug te Deventer, de boogbrug van Fragnée, (Luik), en de groote draaibrug over het Noordzeekanaal te Velzen.
Eene zeer omvangrijke afdeeling omvat de artilleriewerkplaatsen, welke allerlei geschut van klein en gemiddeld kaliber alsmede de noodige projectielen levert. Pantserplaten en pantserkoepels in speciaal staal worden er op groote schaal vervaardigd. De scheepstimmerwerven maken een der interessantste afdeelingen der Cockerillfabrieken uit. Zij zijn gelegen te Hoboken bij Antwerpen, leveren werk aan ca. 1000 arbeiders en construeeren hoofdzakelijk rivierstoombooten (Wolga, Euphraat, Congo). Echter werden in den laatsten tijd met veel succes ook snelvarende mailbooten gebouwd voor den dienst OstendeDover. De turbinestoomers Jan Breydel en Pieter de Coninck loopen 25 knoopen.