Bessensap - een drank, bereid uit het uit bes vruchten, voornamelijk aalbessen, geperste sap. Bij de fabriekmatige bereiding van b. gaat men als volgt te werk. De versche vruchten worden van de steeltjes en verschillende onzuiverheden ont daan en direct daarna uitgeperst of wel eerst met water opgekookt. Het persen van de versche vruchten heeft in twee stadiën plaats n.l. eerst een kneuzen in een vruchtenmolen, waarop dan het eigenlijke persen liefst in een eikenhouten pers plaats heeft. Worden de vruchten gekookt, dan kan het kneuzen achterwege blijven, het persen van de door het koken ontstane brij heeft op de zelfde wijze plaats als bij de versche vruchten.
Bij het persen van de vruchtenbrij moeten in de pers doeken zijn aangebracht, die de fijnere vaste deeltjes tegenhouden. Doeken van kameelhaar zijn voor dat doel zeer geschikt gebleken. Het ver kregen sap wordt vervolgens gesteriliseerd. Hierbij coaguleeren de in het sap opgeloste eiwitstoffen; door afschuimen en filtreeren, meest door een zakfil ter, worden ze verwijderd. In plaats van zakfilters worden den laatsten tijd ook veel verwarmbare fil ters gebruikt. Een zeer helder produkt wordt verkre gen wanneer aan het sap vóór het koken suiker wordt toegevoegd en men deze suiker vervolgens laat vergisten. De ontstane alkohol wordt dan afge destilleerd. Dit is echter een methode, die vrijwel in onbruik is geraakt.
Het sap wordt in, bijv. door zwa velen, steriel gemaakte flesschen afgetapt of wel in de flesschen gesteriliseerd. In veel gevallen wordt aan het sap nog een of ander conserveermiddel toege voegd. Om een b. van een fraaie kleur te verkrijgen, gaat men meestal uit van een een mengsel van roode, witte en zwarte bessen, of wel van roode en zwarte bessen. Een apparaat, dat de bereidingswijze van b. zeer veel eenvoudiger maakt, is het Duitsche „Rex” apparaat. Hierbij wordt het kneuzen en persen ontgaan, de schoongemaakte vruchten worden gestoomd. Het sap, dat in het apparaat zelf gefiltreerd wordt, wordt steriel in flesschen af getapt. In Nederland zijn verschillende fabrieken die b. produceeren (11 in 1910, waarvan 3 in Alfen a/d Rijn); ze leveren behalve voor het binnenland ook belangrijke hoeveelheden voor het buiten land en de Nederlandsche koloniën.