Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Aardappelstroop

betekenis & definitie

Aardappelstroop - wordt bereid uit het aardappelzetmeel, door koken (onder druk) met verdund zuur (zwavelzuur of zoutzuur) tot volledige oplossing onder vorming van dextrine en glucose. Daarna wordt geneutraliseerd, geklaard, ontkleurd en geconcentreerd. Het dextrine-gehalte verhindert de kristallisatie der glucose. Minder gebruikelijk is de omzetting door zekere schimmels (Mucor, Aspergillus) in plaats van door zuur.

Gebruik: als „blanke stroop” door banketbakkers, in jams, likeuren, kunsthonig, bonbons enz., ter conserveering van vruchten, bruin en met een weinig rietmelasse gemengd als keukenstroop, enz. Voedingswaarde = 61 a 70% van die van rietsuiker (Hamburger, Chem. Weekblad 1911, pag. 615). Productie in Nederland in 1910: 20 mill. K.G. in 12 fabrieken. Een geheel analoog product levert mais-zetmeel (Amerika).