Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Tocoferol

betekenis & definitie

o., vitamine E, een in vet oplosbare vitamine.

Onderscheiden worden: ⍺-, 𝛽-, y-, en 𝛿-tocoferol, met alle dezelfde werking, nl. het remmen van de oxidatie van meervoudig onverzadigde vetzuren en het verhogen van de activiteit van het vitamine

A. De 𝛼-vorm heeft de sterkste werking en drie methylgroepen gebonden aan de aromatische ring (afb.). De 𝛽- en y-vorm hebben twee methylgroepen en de 𝛿-vorm heeft één methylgroep gebonden aan de aromatische ring. De rest van de structuur is voor alle vormen gelijk. Tocoferol komt voor in tarwekiemolie, maïskiemolie, sojaolie en zonnebloemolie, die verwerkt worden o.a. in margarine en spijsolie. De dagelijkse behoefte aan tocoferol bij de mens is 10—30 mg.

< >