Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

Reims

betekenis & definitie

Franse stad in het dep. Marne, 160000 inw.

Belangrijke textielindustrie, m.n. wol en katoen, confectie, gieterijen, automobielfabrieken, elektrische apparatuur, vliegtuigfabriek, chemische industrie, meubel-, schoenen-, papieren biscuitfabrieken.Voornaamste centrum van champagnewijnen: uitgestrekte wijnkelders in en om de stad. Van de oude stad is weinig over. De kathedraal (13e eeuw) is gerestaureerd en is een van de beroemdste Franse kathedralen in gotische stijl. Andere kerken van betekenis zijn de Saint Remi (schip en transept uit de 11e eeuw; koor 12e eeuw) en de Saint Maurice (16e eeuw). Gerestaureerd is ook het stadhuis (17e eeuw). De Porte de Mars dateert nog uit de Gallo-Romeinse tijd.

Culturele instellingen van Reims zijn o.a. het Musée des Beaux Arts en de Bibliothèque Carnegie. Universiteit sinds 1967.

GESCHIEDENIS

Reims, de Keltische nederzetting Durocortorum, hoofdstad van de Belg. stam der Remi, werd in 54 v.C. Romeins. Onder het Ancien Régime was Reims de stad waar de Franse koningen gekroond werden. De stad werd in de Eerste Wereldoorlog door artilleriebeschietingen vrijwel volledig verwoest.

LITT. H.Reinhardt, La cathédrale de Reims (1963).