Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

planeet

betekenis & definitie

[Gr., de ronddwalende], v./m. (-neten), niet zelf-lichtend hemellichaam, dat zich in een vaste, meestal elliptische baan om een vaste ster (m.n. de zon) beweegt ⓔ: de planeet Mercurius staat het dichtst bij de zon; de rode planeet, Mars; kleine planeten, de asteroïden tussen Mars en Jupiter; zo’n hemellichaam met betrekking tot de betekenis die er in de astrologie aan wordt gehecht: hij is onder een ongelukkige planeet geboren, hij heeft veel tegenspoed. Aan de nachtelijke hemel zijn sommige planeten erg helder (Venus, Jupiter, Mars, Saturnus), andere zijn met het blote oog zelfs niet te zien (Pluto).

Men kan planeten op drie manieren als zodanig identificeren:1. in een telescoop vormt zich van een planeet een schijfvormig beeld (een ster blijft ook in de grootste telescoop een punt);
2. een planeet straalt rustig en fonkelt niet;
3. in de loop van de tijd verplaatst een planeet zich in een grillige baan ten opzichte van de sterren (vandaar de in de oudheid gegeven benaming dwaalster). Het planetenstelsel bestaat uit negen planeten (Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto) en een groot aantal planetoïden en kometen. Planeten van andere sterren dan de zon zijn niet direct waar te nemen omdat zij te zwak zijn. Toch is uit de bewegingen van sterren afgeleid dat sommige sterren donkere begeleiders hebben, zo heeft Barnard’s ster twee planeten (met een massa vergelijkbaar met die van Jupiter). Het laat zich aanzien dat het voorkomen van planeten bij een ster geen uitzondering is. planetenstelsel.