Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

Oranje-Nassau

betekenis & definitie

naam van het in Nederland regerende vorstenhuis. De titel wortelt in René van Chalon, graaf van Nassau, die in 1530 het prinsdom Orange erfde.

Hij liet zijn bezittingen na aan Willem I (de Zwijger) van Nassau-Dillenburg, de grondvester van de eerste tak Oranje-Nassau. Deze tak stierf uit in 1702 met de dood van stadhouderkoning Willem III, die zijn bezittingen vermaakte aan Johan Willem Friso van Nassau-Diez. De familie Nassau-Diez was door het huwelijk van Albertina Agnes, dochter van stadhouder Frederik Hendrik verwant aan de eerste tak Oranje-Nassau. De zoon van Johan Willem Friso, stadhouder Willem IV, kwam in 1732 in het bezit van de titel Oranje en verenigde bovendien alle Nassause bezittingen van de Ottoonse linie (Nassau) weer in één hand; hij en zijn zoon Willem V noemden zich prins van Oranje en Nassau. De tweede tak Oranje-Nassau stierf in 1962 uit met prinses Wilhelmina. Krachtens KB dragen koningin Juliana en haar kinderen en de kinderen van de prinsessen Beatrix en Margriet, evenals de echtgenoten van Juliana en Beatrix, de titel prins(es) van Oranje-Nassau.

LITT. N.Japikse, Gesch. van het huis Oranje (2 dln. 1937–38); J.Lammers, Vijf generaties Oranje (2e dr. 1967); P.F.Sickinghe, Orange en Oranje (1969); A.W.E.Dek, Genealogie van het vorstenhuis Nassau (1970).