Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

geslachtsnaam

betekenis & definitie

m. (-namen),

1. familienaam, van, achternaam (in tegenstelling tot doopnaam, voornaam) (e);
2. (biologie) wetenschappelijke naam waarmee een geslacht van planten en dieren wordt aangeduid (in tegenstelling tot soortnaam).

(e) In Nederland is de geslachtsnaam van een wettig, gewettigd of geadopteerd kind die van de vader; een onwettig kind krijgt de geslachtsnaam van de vader, indien deze het kind heeft erkend, en anders van de moeder. Wanneer de moeder onbekend is, neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand een voorlopige geslachtsnaam op in de registers, in afwachting van een uit te lokken KB waarbij de voornamen en geslachtsnaam van het kind worden bepaald. De geslachtsnaam kan op verzoek van de drager worden gewijzigd bij KB. Na indiening van verzoek daartoe volgt publikatie ervan in de Ned. Stcrt. Zes maanden daarna volgt het KB tot wijziging van de geslachtsnaam.

Dit KB wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Wijziging is mogelijk op grond van de bespottelijkheid van de geslachtsnaam en voorts ten behoeve van pleegkinderen, voorkinderen, kinderen uit overspel, kinderen uit concubinaat en stiefkinderen, waarvoor de geslachtsnaam van de verzorgende pleegof stiefouders kan worden verzocht.

In België gelden gelijkwaardige bepalingen. Ter uitvoering van de Franse wet van 11-21 germinal xi (1.4.1803) kan de uitvoerende macht een naamsverandering toestaan. Dergelijke machtiging wordt toegekend bij een KB, dat één jaar na de bekendmaking ervan in het Belg. Stb. uitwerking heeft, indien generlei bezwaar tegen de naamsverandering is gemaakt, of indien geopperde bezwaren ongegrond bevonden zijn. Voormelde wet werd aangevuld door de wet van 2.7.1974 wat de voornamen betreft, waarvan de verandering door de regering kan worden verleend op grond van een met redenen omklede aanvraag.