Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-06-2019

Burgerlijke stand

betekenis & definitie

de verzameling van registers, die in elke Ned. gemeente bestaan, waarin de feiten worden vermeld, die van beslissende betekenis zijn voor de burgerlijke staat van personen, zoals geboorte, huwelijksaangifte, toestemming tot huwelijk, huwelijk, echtscheiding en overlijden. Deze registers zijn openbaar en worden in duplo gehouden.

De akten zelf en de uittreksels daarvan zijn authentieke stukken.In België is de burgerlijke stand een tak van de gemeentelijke administratie, belast met het houden van registers, waarin geboekt worden de authentieke akten dienende om het zeker bewijs te verschaffen van rechtshandelingen en rechtsfeiten betreffende de staat van personen. Vóór de Franse Revolutie was er in België geen eigenlijke burgerlijke stand. Wel hielden de pastoors, overeenkomstig de regels voorgeschreven bij het Concilie van Trente (1563), parochiale registers van dopen, huwelijken en begrafenissen. Deze registers worden in het algemeen op de gemeentehuizen of in archieven bewaard, waar zij voor genealogische opsporingen enz. geraadpleegd kunnen worden. Alfabetische registers werden in de loop van de 19e eeuw opgemaakt. De moderne burgerlijke stand werd ingevoerd bij het (Franse) decreet van 20.11.1792.

Thans is het college van burgemeester en schepenen belast met het opmaken van de akten van de burgerlijke stand en het houden van de vier registers: geboorte, overlijden, huwelijksaankondigingen en huwelijken (art. 109 GW, art. 93 Gemeentewet van 30.3.1836). De registers van de burgerlijke stand worden gehouden ten gemeentehuize en zijn openbaar (artt. 34-104 BW). Een duplicaat berust op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, in de hoofdplaats van het arr. Uittreksels worden door de gemeentebesturen tegen betaling van zegelrecht verstrekt.