Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Bewaring

betekenis & definitie

v., het bewaren van, in alle betekenissen ; iemand iets in geven; (rechtsterm) huis van -, gevangenis bestemd voor het ondergaan van hechtenisstraf (terwijl gevangenisstraf wordt ondergaan in de strafgevangenis), zie voorlopige hechtenis, gijzeling en in het algemeen tot opneming van allen wier aanhouding geschiedt, voor zover geen andere plaats voor hen bestemd is .

RECHT.

In Nederland kan volgens artt. 63 vlg. WSv de rechter-commissaris op vordering van de officier van justitie onder bepaalde omstandigheden een bevel tot bewaring van een verdachte verlenen. Het bevel dat ten hoogste zes dagen geldt, kan eenmaal voor een zelfde termijn worden verlengd.

In België kan de onderzoeksrechter volgens art. 91 WSv bevelen uitvaardigen tot verschijning, aanhouding, medebrenging en bewaring van de verdachte, zie preventieve hechtenis.

TUINBOUW.

Tussen de fruitsoorten en -rassen bestaat een groot verschil in natuurlijke houdbaarheid. Appels zijn het langst houdbaar, peren beduidend minder; pruimen en kersen zijn slecht houdbaar. Met moderne bewaarmethoden kan men vers fruit maandenlang in goede conditie houden. Hierdoor kan de consumptie over een grote periode worden verdeeld.

Een langere houdbaarheid bereikt men door het opslaan van fruit in koelhuizen, waar men met behulp van koelmachines de temperatuur en luchtvochtigheid kan regelen. Appels worden bewaard bij een temperatuur van enkele graden boven het vriespunt; peren koelt men rond 0 °C, evenals druiven. Een verdere perfectionering is bewaring in gekoelde ‘gascellen’: luchtdichte ruimten, waarin men het koolzuur- en zuurstofgehalte van de lucht kan regelen (zgn. CA-bewaring, afgeleid van controlled atmosphere).

Op deze wijze gekoeld blijven sommige fruitrassen zeer lang in goede conditie (Golden Delicious, Cox’s Orange Pippin, Bramley’s, Seedling, Jonathan, Conference). Wil men fruit lang bewaren, dan is ook het pluktijdstip van belang. Verder is snel inbrengen van het fruit in de koelruimten noodzakelijk. De opslagcapaciteit voor hard fruit is in Nederland de laatste jaren sterk toegenomen (eind 1972 ruim 300 0001); hierdoor wordt de markt tot in de voorzomer van fruit voorzien.