Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 09-03-2019

Bergen

betekenis & definitie

Ned. gemeente in het noorden van de prov. Limburg, ten oosten van de Maas, 109,47 km2,11965 inw.; 96,0 %r.k., 1,0 % n.h., 1,5% overige en 1,5 % g. kerkg. De bodem bestaat vnl. uit zandgrond. Het grootste deel is cultuurgrond (akker-, weide- en tuinbouw); verder bos (m.n. naaldbos) en heide met zandverstuivingen. De gemeente heeft vijf kerkdorpen: Bergen, Afferden (met ruïne van kasteel Bleyenbeek, 16e eeuw), Siebengewald, Well (met kasteel-jeugdherberg, 15e—17e eeuw, tevens jeugdcentrum voor paardensport) en Wellerlooy (met fraaie Saksische hoeve).

Verder omvat de gemeente de woonkern Nieuw-Bergen en een twintigtal buurtschappen. Het kerkdorp Heyen is in 1973 gevoegd bij de gemeente Gennep. Bergen is een plattelandsgemeente met grootgrondbezit en vele kleine boerenbedrijven. Er is een industrieterrein bij Nieuw-Bergen. Zandwinning vindt plaats bij Leuken. Veel natuurschoon (dennenbossen, plassen): landgoed ‘De Hamert’ te Wellerlooy, een uitgestrekt natuurgebied met wandelwegen; de Zwarte Bergen bij Afferden, de Bosscherheide, het Wolfsven bij Well. In het gehucht Ayen is de jaarlijkse ‘Köpkesmert’ (18 jan.), met verkoop bij opbod van varkenskoppen voor een goed doel.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.