v. (-en), in enge zin het verstrekken van gelden op onderpand van effecten, in ruime zin tegen onderpand van roerende goederen.
Deze vorm van belening komt vooral voor bij banken van lening, meestal voor kleine bedragen en op korte termijnen. Belening op levensverzekeringspolissen is het sluiten van een lening bij een levensverzekeringsmaatschappij tegen onderpand van een polis; het maximumbedrag wordt bepaald door de afkoopwaarde van de polis. De algemene banken verlenen vaak kredieten op onderpand van effecten, celen of cognossementen, waarbij in de regel wordt geëist dat het onderpand een zekere overwaarde, surplus, heeft boven het verleende krediet. Men kan hierbij ook o.a. denken aan bepaalde call-geldleningen, en de prolongatie, die echter in Nederland sedert 1943 verboden is. In engere zin is belening het krediet op onderpand van effecten, gesloten voor een maand en behoudens opzegging telkens met een maand verlengd, volgens condities van De Ned. Bank, ook wanneer de gelden niet bij deze instelling maar bij leden van de Vereniging voor de Effectenhandel worden opgenomen.
Belening rechtstreeks bij De Ned. Bank is slechts mogelijk voor bij haar bekende en geïntroduceerde, in Nederland gevestigde of gedomicilieerde Nederlanders of rechtspersoonlijkheid bezittende Ned. lichamen; met een surplus van 20—50 %, afhankelijk van de in onderpand gegeven effecten.
Sedert eind okt. 1975 maakt De Ned. Bank ook gebruik van zgn. speciale beleningen, als een nieuwe methode van geldmarktinterventie (zie geldmarkt), waarvoor voorheen voornamelijk tijdelijke aankoop van schatkistpapier (openmarktaankopen) en van dollars (dollarswaps) als instrument dienden. Banken en wisselmakelaars wordt nu de gelegenheid geboden op een door De Ned. Bank aan de markt bekend gemaakt aanbod in te schrijven en zo vaste voorschotten (waarvan de looptijd e.d. al naar de duur van de door De Ned. Bank gewenste geldmarktverruiming wordt vastgesteld), tegen de vigerende geldmarktrente te verkrijgen. Als onderpand kunnen alle objecten dienen die voor een beroep in de vorm van rekening-courantkrediet bij De Ned.
Bank in aanmerking komen. De speciale beleningen worden op een afzonderlijke debetrekening (speciale-beleningsrekening) belast ten gunste van de gewone (voorschot)rekening van de banken e.d., hetgeen derhalve leidt tot een vermindering van de opgenomen voorschotten in rekening-courant.
In België staat de Nationale Bank aan de depositobanken kortlopende beleningen toe op onderpand van overheidsfondsen of door de overheid gewaarborgde fondsen.