Gepubliceerd op 17-01-2021

Miraculine

betekenis & definitie

o., eiwit afkomstig uit de tropisch Afrikaanse plant Synsepalum dulcificum, dat op de tong gebracht een zure oplossing als mierzoet doet ervaren.

© De naam miraculine is afgeleid van miracle fruit, dat al eeuwenlang in Afrika gebruikt wordt om zuur bier als een zoete drank te ervaren. De werking van miraculine is nog niet geheel opgehelderd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de smaakcellen voor zuur niet beïnvloedt, maar daarentegen de smaakcellen voor zoet die alleen op suikers reageren en niet op zuur, plotseling wel op zuur laten reageren. De signalen die de smaakcellen voor zoet dan aan de hersenen doorgeven, worden daar vertaald in zoet, het zuur wordt dus als zoet ervaren. Deze conditionering van het smaakorgaan kan tot ca. 1 uur na de toediening aanhouden, wat erop wijst dat het miraculine-molecule zich nestelt aan of in het celmembraan van de smaakcel voor zoet. Miraculine heeft een molecuulgewicht van 42000 en een minimale werkzame dosis van 10 jug.

< >