Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-05-2016

2016-05-03

Nachtlenzen

betekenis & definitie

Nachtlenzen zijn lenzen die erg op normale contactlenzen lijken, maar die in de nacht worden gedragen. Waar normale contactlenzen de sterkte van de ogen corrigeren, vervormen nachtlenzen tijdens de slaap het hoornvlies, waardoor men overdag goed kan zien.

Veel afwijking aan de ogen liggen ten grondslag aan vervormingen van het hoornvlies. De meeste conventionele correcties zijn er op gericht om te compenseren voor deze vervormingen. Zo hebben brilglazen altijd een bepaalde sterkte, waarmee men de afwijking in de ogen corrigeert. Men draagt nachtlenzen tijdens de slaap. Het hoornvlies wordt tijdens de nacht door de lenzen vervormd naar een beter vorm. Elke nacht dat men nachtlenzen draagt, kan het zicht sterk verbeteren. Men behoeft dan ook niet iedere nacht de lenzen te dragen. Wel moet men er rekening mee houden dat het hoornvlies zeer elastisch is. Zo makkelijk als het kan worden vervormd in een betere vorm, zo makkelijk vormt het hoornvlies weer terug naar de oorspronkelijke staat.

Nachtlenzen werken alleen voor bijziendheid. In andere woorden, nachtlenzen kunnen alleen worden gebruikt door mensen die veraf slecht kunnen zien. Het voordeel van nachtlenzen is dat men overdag, wanneer men actief is, geen bril of contactlenzen behoeft te dragen. Sommige mensen verdragen daarnaast normale contactlenzen niet goed. Nachtlenzen zijn een stuk minder belastend voor gevoelige ogen. Een nadeel van nachtlenzen is dat het niet geschikt is voor ieder type oog. Voor een optimale werking dient de lens perfect centraal op het oog te liggen, bij sommige ogen is dit door de vervorming niet mogelijk. Daarnaast kan het zijn dat men in de loop van de avond steeds slechter gaat zien. Het effect van de nachtlenzen is op dat moment aan het uitwerken en het hoornvlies keert terug naar de oorspronkelijke vorm.