Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 09-05-2016

2016-05-09

Hypermetropie correctie

betekenis & definitie

Een hypermetropie correctie is een ingreep die kan worden genomen om het zicht van iemand met hypermetropie, ook wel verziendheid, te verbeteren. Na een hypermetropie correctie zal iemand in staat zijn om voorwerpen en personen die dichtbij staan weer scherp te zien.

Hypermetropie of verziendheid wordt veroorzaakt door een te korte oogas, waardoor hetgeen wat wordt waargenomen van dichtbij, niet scherp kan worden geprojecteerd op het netvlies. Hypermetropie komt voornamelijk voor bij mensen van 40 jaar en ouder. De ooglenzen zijn vanaf deze leeftijd niet meer flexibel genoeg om voorwerpen van dichtbij scherp te kunnen zien, bijvoorbeeld de letters van een boek. Er zijn echter diverse manieren om hiervoor te corrigeren, dit wordt ook wel een hypermetropie correctie genoemd.

Een veelvoorkomende hypermetropie correctie is het gebruik van een leesbril. De positieve glazen van de bril zorgen ervoor dat het beeld dat men dichtbij waarneemt scherp op het netvlies komt te staan. Een eenzelfde soort correctie is het gebruik van contactlenzen. Ook hierbij wordt de correctie voor de ooglens zelf geplaatst om ervoor te zorgen dat waarnemingen correct op het netvlies worden geprojecteerd.

Naast deze hulpmiddelen kan men ook kiezen voor een permanente hypermetropie correctie. Dit kan door middel van diverse operaties, een daarvan is een laserbehandeling waarbij het accommodatievermogen van de ogen wordt verbeterd, waardoor men nadien voorwerpen van dichtbij scherp kan waarnemen.