Ledverlichting is opgebouwd uit een groep Light-Emitting Diodes (leds) en wordt vaak ingezet als energiezuinig alternatief voor traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Het kleine ledlampje biedt een heldere verlichting zonder warm te worden. Het licht van ledlampen was in het begin nogal kil, maar tegenwoordig is ledverlichting verkrijgbaar in diverse kleuren en lichtintensiteiten. Daardoor is ledverlichting geschikt voor elke toepassing in huis, in winkels en kantoren. Vanwege de vele voordelen van ledverlichting zijn er inmiddels ook led tl-buizen verkrijgbaar voor toepassingen binnen en buiten.
Hoe werkt een ledlamp?
Een ledlamp produceert licht door elektriciteit door een halfgeleider te sturen, waardoor fotonen vrijkomen. Dit proces levert direct helder licht op met een minimale warmteontwikkeling. Dit maakt ledverlichting niet alleen energiezuiniger, maar ook veiliger in gebruik. Anders dan traditionele lampen, die vaak een paar seconden nodig hebben om op volle sterkte te komen, schakelt ledverlichting direct in met een constante lichtopbrengst zonder flikkeringen. Bovendien zijn leds vrij van schadelijke stoffen, zoals kwik. Vanwege die milieuvriendelijkheid worden ze steeds populairder, waarbij ook hun lange levensduur een gunstige factor is. Ledverlichting zorgt dus voor lagere energiekosten en minder afval.
De voordelen van ledverlichting
Ledverlichting biedt veel voordelen. Een van de grootste pluspunten is de energie-efficiëntie: een ledlamp verbruikt slechts 10% van de energie van een traditionele gloeilamp. Hierdoor bespaar je al flink op je energiekosten. Ook gaan ledlampen veel langer mee: vaak tot wel 35.000 branduren. Dit minimaliseert de vervangingskosten.
Ledlampen worden niet heet, waardoor ze veiliger zijn en geen brandgevaar vormen. Ze zijn robuust, schokbestendig en vaak dimbaar, wat ze flexibel inzetbaar maakt. Ook bieden ze een betere kleurweergave dan traditionele verlichting. Hierdoor zijn ze ideaal voor ruimtes waar nauwkeurige kleurpresentatie belangrijk is, zoals winkels en musea. Bovendien zijn ledlampen geschikt voor diverse toepassingen, van sfeerverlichting in woningen tot functionele verlichting in kantoren en industriële omgevingen.
Waar moet je op letten bij het kopen van ledverlichting?
Bij de aanschaf van ledverlichting zijn er een paar belangrijke punten om op te letten.
1. Wattage: dit bepaalt de lichtopbrengst van de lamp. Kijk naar het vervangende wattage om de juiste lamp te kiezen voor uw armatuur.
2. Lichtkleur: deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Warm licht (2700-3000K) is ideaal voor woningen, terwijl kouder licht (4000-6000K) beter geschikt is voor werkruimtes.
3. Controleer of je een voorschakelapparaat nodig hebt. Voor led tl-buizen zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten armaturen die al dan niet een starter vereisen.
4. Let op de fitting en de lengte van de lamp en check of ze in je bestaande armatuur passen.
5. Kies een armatuur met een geschikte IP-waarde als je de lamp buiten wilt gebruiken. De IP-waarde geeft aan hoe goed het armatuur bestand is tegen water en stof.
Met deze punten in gedachten kun je optimaal profiteren van de vele voordelen die ledverlichting te bieden heeft. Wat je ook kiest, ledlampen, ledspots en led tl-buizen zijn altijd een slimme investering in een duurzame en energiezuinige toekomst.
Gepubliceerd op 05-12-2024
Ledverlichting
betekenis & definitie