Een boodschappentas is een tas waarin je de boodschappen kunt vervoeren van de supermarkt naar je woning.
De boodschappentas wordt ondertussen al lang ingezet in Nederland, net zoals een rugzak kind. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het normaal om zelf een tas mee te nemen naar de winkel waarin je je boodschappen mee naar huis kon nemen. Dergelijke tassen werden van allerlei verschillende materialen gemaakt. Hierbij kun je onder meer denken aan kunststof, maar ook aan sterk papier. Ook kon er gekozen worden voor een boodschappentas op wielen, wat voor de oudere Nederlanders natuurlijk ideaal was.
In de jaren zeventig werd het niet meer een gewoonte om zelf een boodschappentas mee te nemen naar de supermarkt. Dit komt doordat de winkels plastic tasjes mee gaven voor de gekochte producten. Deze tassen waren bedrukt met reclame, vaak met het logo van de winkel. Ruim 20 jaar later kwam men erachter dat de plastic tasjes belastend zijn voor het milieu, wat het op twee manieren doet. Zo wordt het veroorzaakt doordat er grondstoffen en energie gebruikt wordt bij de productie, maar ook zorgt het ervoor dat er afval overblijft aangezien de tasjes maar één keer gebruikt werden in de meeste gevallen. Verspilling van de plastic boodschappentas werd tegengegaan door de klant ervoor te laten betalen. Meestal leidt dit tot hergebruik van de tassen.
Het Besluit beheer verpakkingen 2014 heeft bepaald dat specifieke ongevulde verpakkingen die aangewezen zijn door een ministeriële regeling niet aan een eindgebruiker mag worden verstrekt door de producent of importeur onder bepaalde omstandigheden die ook aangegeven zijn in de regeling. Dit ging op 1 januari 2016 in en verbiedt het om een plastic tasje gratis mee te geven aan de consument. Men moet nu dus zelf een boodschappentas van bijvoorbeeld Micmacbags meenemen naar de supermarkt om hierin vervolgens de boodschappen op te bergen om ze te kunnen vervoeren naar huis. Wel kan een plastic tasje met een wanddikte van minder dan 15 micrometer verstrekt worden bij onverpakte levensmiddelen.