Encyclopedie van de evolutiebiologie

Prof. Nico M. van Straalen (2019)

Gepubliceerd op 01-07-2020

Multiregionale evolutie

betekenis & definitie

Hypothese die stelt dat Homo sapiens als geavanceerde vorm van eerder levende voorouders op meerdere plaatsen op aarde is ontstaan

De multiregionale evolutiegedachte is vooral bekend als tegenhanger van de Out of Africa-theorie. Terwijl “Out of Africa” beweert dat Homo sapiens eenmalig en relatief recent in Afrika is ontstaan, stelt de multiregionale evolutiegedachte dat Homo sapiens een geavanceerde vorm is die in meerdere regionale evolutielijnen onafhankelijk van elkaar is ontstaan.

Volgens multiregionale evolutie stammen de huidige Chinezen af van een Aziatische vorm van Homo erectus die mogelijk al 1 miljoen jaar geleden in Azië leefde, maar volgens “Out of Africa” stammen de Chinezen af van een Afrikaanse Homo sapiens die pas ongeveer 100.000 jaar geleden Afrika verliet en naar Azië trok.

De theorie van de multiregionale evolutie wordt gepropageerd door Chinese onderzoekers en de Amerikaanse paleontoloog Milford Wolpoff. Zij benadrukken de continuïteit tussen de oude H. erectus-fossielen in Azië en de moderne H. sapiens-fossielen. Een belangrijke rol in de discussie speelt de schedel van Dali, gevonden nabij de stad Xi’an in midden-China. Deze schedel is gedateerd op 200.000 jaar en wordt door de aanhangers van multiregionale evolutie beschouwd als een vroege vorm van Homo sapiens, wat overduidelijk in strijd is met “Out of Africa”. Maar anderen beschouwen de Dali-schedel als een late Homo erectus (het kleine hersenvolume, de lichte sagittale kiel en de zware torus supraorbitalis duiden daar op).

Volgens de multiregionale evolutietheorie zouden de verschillen tussen etnische groepen van de mens overeen moeten komen met minstens 1 miljoen jaar evolutie. Maar alle genetische analyses laten zien dat de verschillen juist klein zijn en wijzen op “Out of Africa”.