Nico M. van Straalen

Em. Professor of Animal Ecology

Gepubliceerd op 06-07-2020

2020-07-06

Amniota

betekenis & definitie

Gewervelde dieren waarbij het embryo beschermd wordt door een binnenste vruchtvlies: reptielen, vogels en zoogdieren

De veranderingen in het bouwplan die plaatsvonden bij het ontstaan van de Amniota zijn zeer ingrijpend. Terwijl de amfibieën biologisch gesproken nog het bouwplan van een vis hebben (met uitzondering van wat nodig is om tenminste een deel van het leven op het land te verblijven, zoals de poten) beginnen bij de reptielen de echte innovaties.

Een daarvan is het amnion, een vlies dat in de vroege ontwikkeling rond het embryo groeit en een met vocht gevulde holte omsluit. Als gevolg daarvan is het embryo beschermd tegen uitdroging en werd het mogelijk om eieren op het land te leggen. De Amphibia zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water.

Bij de mens ontstaat het amnion direct nadat de blastula is ingenesteld, waarbij de epiblast zich splitst in twee lagen; de onderste laag vormt samen met de hypoblast de bilaminaire embryoschijf, terwijl de bovenste laag het amnionvlies vormt. Het amnion van reptielen is homoloog met het binnenste vruchtvlies van de mens, dat bij de bevalling verbroken wordt.

Behalve het amniotisch ei worden Amniota ook gekenmerkt door het begin van een dubbele bloedsomloop, begin van endothermie (warmbloedigheid), vorming van een metanephros en scheiding van de afvoergangen van urine en sperma.

De Amniota ontstonden uit de Amphibia, 310 Ma BP, ten tijde van het Carboon. Van de oude fossielen is echter niet altijd met zekerheid te zeggen of het een amfibie of een reptiel is omdat de onderscheidende kenmerken de zachte delen betreffen die niet fossiliseren en veel oude amfibieën een gepantserde huid hadden.

Bronvermelding