Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 10-04-2015

TNT

betekenis & definitie

TNT kan staan voor de explosieve stof trinitrotolueen of voor een Nederlandse post- en pakketservice. Beide betekenissen zullen hieronder toegelicht worden.

TNT is een hoogexplosieve springstof die ook wel trinitrotolueen of trotyl wordt genoemd. Joseph Wilbrand was degene die in 1863 de pure stof voor het eerst in het laboratorium wist te maken. Daarna maakte de heer Häussermann in 1891 TNT tot een bruikbaar explosief. In de Eerste Wereldoorlog was TNT de meest gebruikte stof in bommen en granaten.

Sinds 2006 is TNT de naam van een Nederlandse post- en pakketservice. Eerder viel dit onder de staatsdienst PTT. Na privatisering werd dit KPN (Koninklijke PTT Nederland). KPN nam in 1996 het Australische bedrijf Thomas Nationwide Transport (afgekort TNT) over en niet lang daarna -in 1998- splitste KPN zich in een telefoondivisie en een postbezorgservice. De laatste werd TNT Post Groep gedoopt, oftewel TPG. Door digitalisering en afname van de hoeveelheid post veranderde de bedrijfsnaam in 2006 in TNT postgroep. De laatste ontwikkeling, uit 2011, is dat de postbezorging sindsdien onder PostNL valt en de pakketservice TNT express heet.