Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Technocratie

betekenis & definitie

Een technocratie is een bestuursvorm die gestoeld is op het idee dat deskundigen het beste weten hoe een land geleid moet worden. Het staat los van partijpolitiek, maar is meer gericht op een efficiënt en zakelijk beleid gebaseerd op wetenschap en kennis.

Een technocratie is een staatsvorm die meestal wordt aangehaald als kritiek op de werking van de democratie. Zo wordt er wel beweerd dat Nederland niet geregeerd wordt door de volksvertegenwoordiging in Den Haag, maar door een klein groepje machtige personen die de lijnen uitzetten. Dit zijn ook niet per se hoge ambtenaren, maar eerder wetenschappers, economen en directeuren van bedrijven.
Er zijn ook landen waar bewust gekozen wordt voor een technocratisch bestuur; Italië is hier een voorbeeld van. Het is al een aantal jaren moeilijk om een stabiel bestuur te krijgen, dus is er iemand aangesteld als technocraat die buiten de partijen staat en probeert het land te hervormen. In de praktijk komt het er op neer dat er bezuinigd wordt, al is het niet zo dat een technocraat zich alleen hiermee bezighoudt.