Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 03-02-2013

Tannine

betekenis & definitie

Tannine is een stof die voorkomt in wijn, thee en in sommige vruchten. Een ander woord voor tannine is looizuur, dit komt voort uit het gebruik van de stof bij het looien van leer. De bekende uitwerking die tannine heeft, is het hebben van een stroef mondgevoel na het nemen van een slok rode wijn of thee.

Vooral in de wijnwereld speelt tannine een grote rol bij de totstandkoming van de smaak. De stof bevindt zich in de schil, pitjes en steeltjes van de druif. Vroeger gingen trossen in het geheel op vat om te rijpen. Deze wijnen bevatten dan ook veel tannines. Tegenwoordig gaat het er wat verfijnder aan toe en laat men de steeltjes en pitjes er uit.
Nog steeds bevat rode wijn tannine voornamelijk omdat het de houdbaarheid van een wijn ten goede komt. Bij witte wijn worden de schilletjes niet meegerijpt, dus deze bevat geen tannine. De smaak van de tannines uit de schil is zachter dan die uit de pitten en steeltjes en naarmate en fles langer heeft gelegen zullen de tannines door gisting omgezet worden in andere smaakstoffen en uiteindelijk verdwijnen.
Het stroeve mondgevoel komt door het feit dat tannine een verbinding aangaat met eiwitten. Deze zitten ook in het wangslijmvlies, dus vandaar de uitwerking die een slok rode wijn kan hebben.