Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 12-04-2015

2015-04-12

Revolutie

betekenis & definitie

Een revolutie is een snelle onomkeerbare verandering. Het is een belangrijk moment in de geschiedenis waarna het leven van veel betrokkenen er anders uit is gaan zien.

Sommige revoluties zijn met voorbedachten rade gecreëerd, terwijl andere veranderingen achteraf het predicaat revolutie hebben gekregen. In het eerste geval gaat het meestal om politieke omslagpunten. De revolutie wordt dan meestal uitgeroepen door een persoon met volgelingen die vinden dat het tijd is voor verandering. De Franse revolutie (1789) is hier een voorbeeld van, maar ook de oktoberrevolutie (1917) in Rusland. In beide gevallen bundelden de onderdrukte bevolkingsgroepen hun krachten om de macht te verstoten.
Er is nog een vorm van revolutie en deze wordt met terugwerkende kracht op een fenomeen geplakt. Hierbij moet vooral gedacht worden aan de industriële revolutie of de landbouwrevolutie. De mensen die leefden ten tijde van deze revolutie waren meer deelgenoot van een verandering dan dat ze er zelf bewust naar op zoek waren. Ook noemden zij het veranderende leven zelf nooit een revolutie. Dit gebeurde achteraf pas door historici.