Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 04-12-2012

2012-12-04

Permanent

betekenis & definitie

Permanent kan twee dingen betekenen. De eerste betekenis duidt op het blijvend zijn van iets. Dus als iets permanent is, dan staat het vast voor een langere tijd. In de andere strekking van het woord bedoelt men kunstmatige krullen en golven die in het haar worden aangebracht en langere tijd blijven zitten.

De herkomst van de eerste betekenis is terug te voeren op het Latijnse permanēre, wat letterlijk kan worden vertaald als voortdurend blijven. Via de Franse taal heeft het woord haar intrede in het Nederlands gemaakt.
Een voorbeeldzin om de context te duiden is: krijgt hij een permanente verblijfsvergunning nu hij getrouwd is met een Nederlandse vrouw? Hier wordt dus gedoeld op een blijvende situatie, in dit geval een verblijfsvergunning.
De tweede betekenis is terug te voeren naar een kappersadvertentie uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Er werd reclame gemaakt voor de zogenaamde 'Permanent Hair-Wave'. Dit is een manier van haarstyling met lang blijvende krullen die door een specifieke, chemische behandeling tot stand komt. Toen dit in de mode raakte, werd de term 'Permanent Hair-Wave' verkort tot permanent. Het werd uitgesproken zoals het woord bekend is in de Nederlandse taal.