Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 07-04-2013

2013-04-07

Pangafilet

betekenis & definitie

Pangafilet is een populaire soort witvis die eigenlijk pangasius heet. Het is familie van de meerval en kenmerkt zich qua smaak vooral door het neutrale karakter. De meeste pangafilet die in Nederland te verkrijgen is, komt uit kwekerijen in Vietnam.

De prijs van pangasius is aanzienlijk lager dan die van gevangen vis uit bijvoorbeeld de Noordzee. Samen met de neutrale, niet al te sterke vissmaak maakt dit de pangafilet tot de meest gegeten vissoort in Nederland.
Er doen echter ook veel negatieve verhalen de ronde over panga. Zo zouden er veel antibiotica worden gebruikt bij het kweken in de Mekongdelta in Vietnam. Daarnaast zijn er bronnen die melden dat de vissen deels zouden leven van de ontlasting van hun soortgenoten waarmee ze met zo'n veertig per vierkante meter water zwemmen in de bassins.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het wel meevalt met de omstandigheden waaronder de populaire kweekvis wordt gefokt. Vermoedens rijzen dan ook dat het deels gaat om een lastercampagne van Nederlandse belanghebbenden in de visserij die de concurrentie van het goedkope Aziatische alternatief voor bijvoorbeeld kabeljauw willen uitbannen.