Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 08-01-2013

2013-01-08

Opportunist

betekenis & definitie

Een opportunist is een persoon die niet handelt op basis van principes, maar in elke situatie kijkt naar wat de meest gunstige houding is om tot het grootste persoonlijke voordeel te komen. Meestal wordt dit door de omgeving niet als iets positiefs ervaren.

Het woord komt vaak voor in politiek jargon. Een politicus kan bijvoorbeeld regelmatig afgeschilderd worden als iemand die zich schuldig maakt aan opportunisme. Dergelijke politici pakken onderwerpen op waarmee ze kunnen scoren in de Kamer en de media. De ene week wordt bijvoorbeeld ingegaan op de werkloosheidsproblematiek, terwijl in de andere week discriminatie jegens homoseksuelen het onderwerp is waarmee kiezers worden gewonnen.
Wat dit volgens sommigen maakt tot opportunisme, is dat er geen grondidee achter de handelingen van zo'n politicus zit. Het is echter wel zo dat vrijwel elke politicus zich op enige wijze opportunistisch gedraagt. Iedereen wil gunstig in de media komen en af en toe scoren met een oneliner. En in zekere zin is het "bashen" (onderuithalen) van zo'n politicus ook een vorm van opportunistisch gedrag.