Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 26-03-2013

2013-03-26

Openbaar Ministerie

betekenis & definitie

Het Openbaar Ministerie is het onderdeel van het Ministerie van Justitie dat de leiding heeft over de opsporing en vervolging van strafbare feiten. In de media wordt het Openbaar Ministerie vaak afgekort tot OM, meestal is dit instituut zichtbaar bij grote strafzaken.

Het OM heeft drie hoofdtaken: de opsporing van strafbare feiten, de vervolging van deze feiten en toezicht houden op de uitvoering van strafvonnissen. Voordat een zaak voor de rechter komt, bepaalt het Openbaar Ministerie of dit echt noodzakelijk is en of de zaak haalbaar is. Het kan zijn dat een vergrijp niet erg groot is, of dat de dader en slachtoffer er onderling al uit zijn gekomen. Het OM zal in dit soort situaties de zaak wel onderzoeken en beoordelen, maar meestal tot de conclusie komen dat het geen strafzaak wordt.
Als blijkt dat het wel tot een zaak komt, wordt door het OM een dagvaarding gestuurd naar de verdachte. Dit houdt in dat laatstgenoemde op een vastgesteld moment voor de rechter moet verschijnen. In de rechtszaal zelf neemt het Openbaar Ministerie de rol op zich van aanklager, in de persoon van de Officier van Justitie. Deze zal de gewenste straf voordragen in de zaak, maar het is aan de rechter wat het eindoordeel is.